Merhaba arkadaşlar, bu yazımda DB de kullanılan data tiplerinden bahsedeceğim. Tablolarımızın kolonlarında hangi türden data saklayacaksak tablo create ederken kolonlarımızın tiplerini ona göre belirtmemiz gerekiyor.
- CHAR: String, text data tiplerini saklamak için kullanılır. Tablo oluştururken parantez içerisinde belirttiğimiz alan kadar DB yer ayırır. Yani içerisine dolacak data belirtilen alandan küçük olursa DB de boşu boşuna yer işgal etmiş oluruz. Bu data tipini genelde T.C. numarası gibi alanı her zaman belli alanlar için kullanırız. Maksimum 8000 karakter tutabilir ve her karakter için bir byte yer ayırır.
- VARCHAR2: Char ile en büyük farkı içerisinde belirtilen alandan küçük değer geldiği zaman, gelen datanın büyüklüğü kadar yer ayırır. Meslea varchar(50) dedik ve içerisine 5 karakterli data insert ettiğimizde char yine de db de 50 karakterlik yer ayırırken varchar 5 karakterlik yer ayırmaktadır. Burada da 8000 karakter sınırı bulunmaktadır ve her karakter için bir byte alan ayırmaktadır.
- NVARCHAR/NVARCHAR2: Bu data tipinin önceki data tiplerinden tek farkı her karakter için 2 byte alan ayırmasıdır. Bu durumdan max 4000 karakter sınırları bulunmaktadır. Bu data tipi genelde SQL Server gibi DB lerden oracle a data alınırken kullanılır. Çünkü SQL Server da aynı data tipine sahip data oracle da 2 byte alana denk gelebilmektedir. Bu gibi durumlar için n li hallerini kullanırız.
- DATE: Tarih datalarını saklamak tutmak için kullanılır.
- TIMESTAMP: Date gibi tarih datalarını saklamak için kullanılır fakat daha detay bilgi saklayabilir. Date data tipinde gün/ay/yıl şeklinde data saklanırken timestamp de gün/ay/yıl saat/dakika/saniye şeklinde data saklanabilmektedir.
- NUMBER: Numerik data tiplerini saklamak amacıyla kullanılır.
Diğer data tipleri çok nadir kullanıldığı için bu yazımda bahsetmeyeceğim.
Şimdi her data tipini kullandığımız bir tablo create edelim ve bir insert işlemi yapalım;

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın 🙂